Desi vad topicul destul de tarziu ( am dta de el navigand prin alte topicuri ) imi permit sa va relatez experientele mele de viata ca si hipoacuzic.
Ce va pot spune este ca initial le spuneam oamenilor sa vb tare . Replica fiind ceva de genul " dar vb domnule mai tare , nu ai mancat azi ?". Chair mai devreme a intrat un individ in service ( lucrez intr-un service de calculatoare ) si se auzea mai tare fasaitul scosei de plastic decat vorbea el.
Cu un gest simplu i-am aratat aparatul si i-am zis " inceteaza cu sacosa aceea ca aud mai tare sacosa decat pe dumneata !"
Trebuie sa AI CURAJUL sa te impui in anumite situatii. Nu inseamna ca daca esti hipoacuzic esti handicapat. NU. Ai o problema de sanatate si nimic mai mult. Da, aparatul tau auditiv este degradat , deteriorat . Se poate intampla oricui in secunda doi si asta il poate aduce pe acelasi esichier cu tine sau daca nu mai rau. Astfel incat , multora le zic sa nu rada ca nu stiu cum pot ajunge in locul meu .
Sunt constient de valentele si hibele mele dar compensez intotdeauna.
La locul de munca , am de completat fise de service . Ei bine , cand vine vorba de scris nume , prenume si numar de telefon ii intind fisa clientului si il rog sa le completeze singur . Astfel am certitudinea ca si-a scris singur cu mana lui numarul de telefon .Iar daca acesta este eronat , este ronat datorita erorii sale. Telefonul e dat pe maxim si il tin mai mult la urechea dreapta , deoarece de cand port proteza pe urechea stanga observ ca am atenuate gama de frecventa a vocii pe urechea respeciva . Desi , audiologul mi-a spus ca proteza este facuta ptr urechea care sta mai bine cu receptia . Ei bine , proteza se pare ca facut terci urechea aia buna.
Nici o problema. Port proteza numai cand am nevoie sa inteleg mai usor anumite chestii. La un ghiseu, la o banca , in anumite medii sociale . Unde mai puneti ca mai si predau la niste cursuri
Asa , hipoacuzic cum sunt .
Ce sa va mai zic ? Am implant de defibrilator ( ICD ) datorita unei afectiuni congenitale la care riscul de tahicardie ventriculara ( implicit de moarte subita ) este ridicat.
Cu toate astea , am familie , am o sotie pe care o iubesc si care ma iubeste asa cum sunt . Am un copil de care ma bucur .
Celor care vb incet le zic clar si raspicat " vorbiti mai tare va rig , sunt hipoacuzic !"
Se uita ciudat la mine si completez " nu va uitati asa ptr ca nu stiti cand puteti ajunge ca mine !"
Se intampla sa fie cate o mimoza la telefon care vorbeste cat sa se auda singura careia ii zic " vorbiti mai tare sau daca nu schimbati aparatul telefonic !"
Se intampla sa ma fac ca nu inteleg ca se aude intrerupt si inchid telefonul . Next time cand suna deja se schimba situatia vorbest MUUUUUUULT mai tare
Trebuie sa STII cum sa ii faci pe ceilalti sa se modeleze dupa tiparul tau. Atat si nimic mai mult.
Si da , un zgomot aiurea , purtatul castilor intrauariculare ( dopurile alea de le bagi in ureche ) , cluburile si discotecile , pozitionarea aiurea langa boxe la un concert , toate pot conduce la deficiente de auz . Habar nu ai cand te trezesi cu o hipoacuzie .
Asta trebuie sa le zici alora de rad sau se uita ciudat la tine.
Si NU , nu este HANDICAPAT daca ai hipoacuzie .
Am prieteni care sunt tintuiti la pat in urma unor accidente , prieteni care nu isi pot misca bine mainile si vor sa interactioneze cu oamenii. Prieteni care vor sa vorbeasca dar nu pot . EI bine , incerc sa ii ajut sa treaca peste problemele lor lucrand ptr ei si simtindu-ma si eu util .
Taman incerc sa fac un sistem de Text to Speech Romana cu input urmarind globul ocular sau cu o maneta de tip joystick . Sunt proiecte la care lucrez in timpul liber.
Nu trebuie sa te simti aiurea ca nu ii auzi pe altii . Trebuie sa te impui si nimic mai mult. Trebuie sa glumesti si sa razi pe marginea problemei tale . Te face sa te simti mai bine .
Trebuie sa fii detasat de problema ta . Viata e asa de frumoasa incat nici nu iti vine sa crezi .
De asemenea trebuie sa lasi timiditatea la o parte . Un pic mai multa indrazneala ca nu doare .
Viata e plina de surprize placute si neplacute . MUSAI trebuie sa stii sa treci de ele.
Sub nici o forma nu trebuie sa te timorezi / cramponezi de faza cu hipoacuzia .
Te face hipoacuzia mai porst / proasta decat ceilati ? Ba deloc .
Asa ca , Viata Lunga si Prospera !
Dont worry , Be happy !