Ne-am mutat pe FaceBook: www.facebook.com/groups/auz.ro

Aparat OTOLENS

Discutii generale despre proteze auditive.
Tzakee

Aparat OTOLENS

Post by Tzakee »

Salutare,
Ma numesc Marius,sunt din Brasov si am 25 de ani, din pacate, sunt si eu unu din cei cu probleme de auz. Problema care a inceput sa ma deranjeze foarte tare in prezent. In trecut pana la terminarea liceului si chiar al facultatii, nu ma deranja atat de tare. Ce ma deranjeaza este vorbitu in soapta, si vorbitu normal, daca nu ma uit la aceea persoana si este un pic mai departe de mine , aud ce se vb , dar nu inteleg de cele mai multe ori.
Dupa mai multe audiograme, facute in ultimu timp, s-a ajuns la concluzia ca as avea nevoie de protezare bilaterala. Iar de cateva saptamani , tot ma interesez, documentez, merg la firmele specializate in protezari, care le am la dispozitie in Brasov.
Mai exact am fost la AUDIONOVA, SONOROM, SI STARKEY.

Audiograma arata cam asa : Pana la frecventa de 250 este intre 0 si 10 DB, la 500 este la 20 DB , la 1000 scade pana la 50 DB , la 2000 este intre 50 si 60 DB , la 4000 este de 60 DB , iar la 8000 urca intre 50 si 60 db.
In cazu meu, cautarile sunt pentru aparat intraocular , cat mai mic posibil si cat mai in interioru urechii ( cat mai putin vizibil, am o mare problema cu a le purta din cauza vizibilitatii.....cred ca nu sunt singurul.)

Ofertele de la Audionova pentru cele mai bune aparate variaza intre 6000 si 8100 ( Modelu EXELIA CIC - cu 20 de canale - este cel mai bun care il au la ora actuala )
La firma SONOROM variaza de la 2000 la 5100 ( Modelu MIDM 440 - cu 10 canale - este cel mai bun care il au la ora acutala)
Iar la firma STARKEY variaza de la 3000 la 9000 ( Modelu OTOLENS - cu 16 canale - este cel mai mic aparat care exista pe piata la ora actuala si cel mai performant.

Dintre toate am ramas cu gandu, la modelu OTOLENS , pentru ca este aproape invizibil, se introduce pe al 2 cot al canalului auditiv, iar pentru mine sa se vada cat mai putin posibil , este cel mai bun lucru posibil. Dar din pacate pretul, este foarte scump, cel putin la noi in tara. Culmea noi cei mai saraci, avem cele mai scumpe produse, cu profituri imense, pentru firmele care ne jecmanesc pe fata, pe noi cei cu probleme reale si destul de grave.!!

Acuma as vrea foarte mult sa aflu cat mai multe sfaturi, pareri de la voi. Sunt convins ca sunteti multi care aveti multa experienta in purtarea aparatelor si care sunteti mult mai bine informati. Poate putem dialoga pe acest subiect, foarte delicat pentru mine. Am plans nopti intregi, cu gandu ca trebuie sa port aparat si ma tot intrebam de ce ,,EU '' ,.!!

Am uitat sa precizez, ca ultimu control mi s-a spus ca am canalu urechii destul spre foarte ingust, deci chiar si un aparat intraocular CIC , tot ramane destul de iesit in afara, de accea cel mai indicat, pentru o vizibilitate a aparatului cat mai scazuta posibil ar fi OTOLENS, dar nu stiu cum si cand am sa pot face rost de acesti bani: 18000 de lei pt amandoua.

Imi cer scuze daca am scris prea mult, dar sunt nou si e prima data cand prind curaj sa vorbesc despre problema mea, care incepe sa ma afecteze cel putin la munca, din ce in ce mai tare. :( .

Va multumesc.
Keo

Re: Aparat OTOLENS

Post by Keo »

Nu cred ca o sa gasesti pe cineva care sa spuna "le-am purtat pe toate, alea-s bune". Ca o parere personala, daca nu ai canalul suficient de larg, n-o sa-ti iasa CIC oricat te aburesc unii audiologi, o sa-ti iasa ITC. Si in cazul asta, tot un BTE cu open-fit va fi mai putin vizibil, daca nu cumva esti tuns zero ca mine. :)

Image

S-au tot discutat pe forum avantajele unui aparat retro fata de CIC, dar si timiditatea ramane un factor important stiut doar de pacient. Daca reusesti sa te obisnuiesti cu ideea de a purta retro, o sa te coste mai putin, o sa auzi mai bine, ai sanse mai mici sa se strice si o sa fie mai confortabile decat CIC. Daca nu, nu.
MariusH

Post by MariusH »

Salut Marius !

Incerc sa-ti dau cateva raspunsuri la intrebarile si problemele tale.
Nu este importanta ordinea in care vreau sa (te)lamuresc anumite probleme.

1.Vorbesti mult despre Otolens. Trebuie sa stii ca pretul de Romania(9000 roni) este cu cel putin 1000 de euro mai mic decat cele de afara.
Spui ca ai canalul auditiv ingust. Ar trebui ca audiologul de la Brasov sa-ti ia un mulaj si sa confirme daca fizic se poate confectiona un Otolens pt. canalul tau auditiv. Daca DA, sunt convins ca luand legatura cu directorul general dela Starkey Romania din Bucuresti (tel. 0213119623) vei putea obtine un discount favorabil si poate chiar o posibilitate de plata in rate fara dobanda.

2. Daca vorbim de ceva intracanal (CIC) , la audiograma ta sunt sigur ca poti gasi ceva de la 2000 la max 4000 bucata care sa-ti rezolve foarte bine problema.

3.Nu dispera , solutii sunt si oricum sunt mult mai multi oameni cu probleme mai mari ca ale tale care se descurca foarte bine si duc o viata absolut normala.

4. Pot fi si alte solutii(Protezare open fit ) dar trebuie sa discuti mai mult cu audiologul la care mergi.

Daca mai doresti si alte sfaturi nu ezita sa intrebi aici.
Tzakee

Post by Tzakee »

Keo wrote:Nu cred ca o sa gasesti pe cineva care sa spuna "le-am purtat pe toate, alea-s bune". Ca o parere personala, daca nu ai canalul suficient de larg, n-o sa-ti iasa CIC oricat te aburesc unii audiologi, o sa-ti iasa ITC. Si in cazul asta, tot un BTE cu open-fit va fi mai putin vizibil, daca nu cumva esti tuns zero ca mine. :)

Image

S-au tot discutat pe forum avantajele unui aparat retro fata de CIC, dar si timiditatea ramane un factor important stiut doar de pacient. Daca reusesti sa te obisnuiesti cu ideea de a purta retro, o sa te coste mai putin, o sa auzi mai bine, ai sanse mai mici sa se strice si o sa fie mai confortabile decat CIC. Daca nu, nu.

Multumesc frumos pentru raspunsuri . Dar open-fit , nu am puterea si nici macar gandu ca as vrea sa port asa ceva. Sunt tanar, nu vreau atata vizibilitate a handicapului meu. De accea caut solutia , care sper sa ma ajute moral cat mai mult posibil.
Deci singura solutie, care si asa ma distruge cu moralu foarte mult, este aparat CIC.
Multumesc inca o data pentru pareri, sper ca intr-un final sa aleg ce este mai bun. Sper.!!
Tzakee

Post by Tzakee »

MariusH wrote:Salut Marius !

Incerc sa-ti dau cateva raspunsuri la intrebarile si problemele tale.
Nu este importanta ordinea in care vreau sa (te)lamuresc anumite probleme.

1.Vorbesti mult despre Otolens. Trebuie sa stii ca pretul de Romania(9000 roni) este cu cel putin 1000 de euro mai mic decat cele de afara.
Spui ca ai canalul auditiv ingust. Ar trebui ca audiologul de la Brasov sa-ti ia un mulaj si sa confirme daca fizic se poate confectiona un Otolens pt. canalul tau auditiv. Daca DA, sunt convins ca luand legatura cu directorul general dela Starkey Romania din Bucuresti (tel. 0213119623) vei putea obtine un discount favorabil si poate chiar o posibilitate de plata in rate fara dobanda.

2. Daca vorbim de ceva intracanal (CIC) , la audiograma ta sunt sigur ca poti gasi ceva de la 2000 la max 4000 bucata care sa-ti rezolve foarte bine problema.

3.Nu dispera , solutii sunt si oricum sunt mult mai multi oameni cu probleme mai mari ca ale tale care se descurca foarte bine si duc o viata absolut normala.

4. Pot fi si alte solutii(Protezare open fit ) dar trebuie sa discuti mai mult cu audiologul la care mergi.

Daca mai doresti si alte sfaturi nu ezita sa intrebi aici.

Marius, multuesc mult pentru timpu acordat. Insist asa mult pentru IIC OTOLENS, pentru ca este singuru si cel mai mic aparat de pe piata, deci daca si cu el este vizibil, cu un aparat CIC, va fi foarte vizibil. Acuma nu stiu cum voi face rost de acesti bani, dar daca voi reusi sper ca decizia sa fie una buna si inteleapta, care sa ma ajute sa inteleg mult mai bine, nu doar sa aud si sa nu inteleg.!!

Daca totusi dupa mai multe controale, si dupa mulaju care mi se va lua dupa canalu urechii, aparatu OTOLENS, nu poate fi facut dupa canalu meu, atunci voi incerca cu cele CIC, care sunt si mult mai ieftine si care sper sa ma ajute cumva.....
Sunt foarte deprimat din aceasta cauza, dar nu am ce sa fac. O varianta tot va trebui sa aleg, daca vreau sa nu ajung si mai rau de atat.
Multumesc inca o data, mai revin cu eventualele noutati. O zi buna iti doresc.

P.S:- La acel pret de 9000 de lei aparatu, in cazu meu 18000 de lei, se ofera un discount de 10% plus 6 rate fara dobanda. Deci cred ca mai mult de atat nici directoru general, nu-mi poate oferi , zic eu. Oricum tot costa foarte mult, pentru nivelu de trai de la noi. Aici se mai adauga si intretinerea lor, evenutalele probleme peste x- nr de ani, nimeni nu garanteaza ca nu se strica aceste aparate, din cauza umezelii, si a altor probleme. Intr-un final, este o decizie foarte, foarte grea, mai ales ca nimeni nu-ti ofera siguranta, incredere. Toti sunt pe jecmaneala, profit mare, pe spatele nostru, evident.

Iar cu pretu esti sigur ca este mai ieftin ca in alte tari cu aproape 1.000 de euro???! Din cate am mai citit pe net, am inteles ca aparatu ar fi trebuit sa fie maxim 6.000 de lei. Multumesc
MariusH

Post by MariusH »

Otolensul a costat 6000 de lei la prima aparitie in Romania(la super promotie), cateva bucati.
Dar sigur fiind vorba de 2 aparate directorul general ar putea face un discount mai mare de 10%.
Tzakee

Post by Tzakee »

MariusH wrote:Otolensul a costat 6000 de lei la prima aparitie in Romania(la super promotie), cateva bucati.
Dar sigur fiind vorba de 2 aparate directorul general ar putea face un discount mai mare de 10%.

Am inteles. O sa iau legatura , daca se poate vorbi direct cu acest director si am sa vad ce pot rezolva. Multumesc Marius pentru ajutor. Marius si tu esti unu din cei cu probleme de auz??, imi poti da mai multe detalii , cum te descurci in viata de zi cu zi , cu aparat??!! Daca imi poti da mai multe detalii , gen : de care este, cum il accepti,este mare diferenta, etc. M-ar ajuta sa-mi creez o opinie. Mersi frumos.
Tzakee

Post by Tzakee »

Cei care mai aveti aparate, va rog sa-mi dati si mie niste pareri, sfaturi. De ex, pana acuma nu am reusit sa-i conving pe cei care comercializeaza aceste aparate, ca as vrea sa probez 1 ora , o zi, oricat un aparat, orice fel. Sa simt si eu cum aud, cu aparat, fata de fara aparat. Voi ati reusit sa probati mai multe aparate??, vi s-au oferit, fara sa vi se zica, ca dupa comanda daca nu-l vreau in 7 zile le pot da inapoi dar pierd o x suma de bani, pt uzura cica.Iar alte raspunsuri au fost, ca nu au pe stoc aparate, ca ele se aduc doar pe comanda.Dar e imposibil sa nu aiba orice aparat sa faci o proba, sa-ti faci o parere, sa-l privesti, sa-l vezi daca il suporti, etc. !! Astept niste raspunsuri. Va multumesc
Keo

Post by Keo »

Daca vrei aparat CIC atunci trebuie sa ti se ia un mulaj al urechii si aparatul va fi introdus in acel mulaj. Asa ca nimeni nu-ti poate face un aparat CIC pe care sa-l probezi gratuit. Poti incerca niste simulari in cabinetele de audiometrie, destul de bune, dar nu iti dai seama acolo daca te va ajuta sau nu in spatii zgomotoase. Sau poti sa probezi o pereche lasand o garantie, stiu ca Audionova avea o campanie de genul asta, dar taxa de returnare nu era chiar mica: http://www.audionova.ro/Promotia-curenta/ .
Tzakee

Post by Tzakee »

Multumesc pentru raspuns. Intr-un final am ajuns la cabinetu STARKEY, unde mi s-a luat mulaju urechii si s-a trimis rezultatu in USA. Dupa cum stiam, rezultatu a venit nu foarte bun pentru mine, deoarece am canalu urechii foarte ingust, ca al unui copil, din ce mi-au zis ei. Din aceasta cauza, un aparat CIC pentru mine se transforma in aparat ITC, iar singura solutie ca sa se vada cat mai putin, este acest IIC, care este cel mai mic pe piata la ora actuala. Iar acest aparat imi va sta pe la mijlocu celor 2 ,, canale'' ale urechii. Reducerea totala ar fi de la 18000 RON, la 15000 RON. Sunt prea tanar, am prea multe de oferit si de luat de la viata , iar ca sa se vada cat mai putin posibil, este un mare + pentru mine. Dar si asa inca am probleme sa ma adaptez la aceasta situatie, probleme mari chiar. Voi fi cu totu alt om, voi fi privit diferit, iar aceste probleme pe mine ma afecteaza foarte tare, mai ales ca 25 de ani am fost ,, un om normal'', fara aparate in urechii, sau probleme mari de auz.
Daca ma mai puteti ajute cu pareri, sfaturi, cum sa fac sa fie cel mai bine, va rog sa-mi scrieti. Va multumesc tuturor. Sanatate multa :arrow:

P.S:-Am facut un test cu niste aparate mai performante dupa ureche, nu am simtit mare lucru in aceea incapere, dar am inteles ca este nevoie de timp, de acomodare,mai ales ca aud destul de bine si fara ele, chiar daca nu inteleg cum trebuie, deci adaptariile si anumite sunete vor fi mai accentuate, din cate am inteles.Poate aveam asteptari prea mari, in sensu ca , le pun la ureche si gata aud totu perfect, ca aud orice sunet, ca voi auzi tare si clar.
MariusH

Post by MariusH »

[quote=". Intr-un final am ajuns la cabinetu STARKEY, unde mi s-a luat mulaju urechii si s-a trimis rezultatu in USA. Dupa cum stiam, rezultatu a venit nu foarte bun pentru mine, deoarece am canalu urechii foarte ingust, ca al unui copil, din ce mi-au zis ei. ..., iar singura solutie ca sa se vada cat mai putin, este acest IIC, care este cel mai mic pe piata la ora actuala. Iar acest aparat imi va sta pe la mijlocu celor 2 ,, canale'' ale urechii....[/quote]

Din ceea ce relatezi este clar ca firma(inclusiv cei din USA) fac un efort sa-ti rezolve cat mai bine problema care o ai.
Banuiesc ca ti-au prezentat si o "simulare personalizata" ca sa vezi cum va sta aparatul in urechea ta. Fiind facut dintr-un acril special sigur acesta( Otolens IIC ,Invizibil In Canal)este cel mai mic aparat de pe piata. Daca spui ca va fi intre cotul 1 si cotul 2 in canalul auditiv(cum permite urechea ta), sigur va fi mai putin vizibil decat un CIC. Singura ta problema( si nu una minora !) ramane partea financiara.
Sunt sigur ca reglajele care se vor face cand aparatele vor fi la tine in ureche te vor satisface si acomodarea va fi foarte rapida.
Ada31

Post by Ada31 »

Tzakee, au venit aparatele tale? cum te simti cu ele? intelegi tot?dar in mediu zgomotos? au telecomanda? spune-ne si noua impresiile tale
Roxa H

Post by Roxa H »

Buna Tzakee ,

Am urmarit pe forum problemele de care te-ai lovit in cautarea ta si as dori sa-ti dau cateva sugestii daca nu este prea tarziu.Din punct de vedere tehnic si audiologic sunt total de acord cu Keo , aparatele open fit ti se potrivesc mult mai bine conform audiogramei pe care ai trimis-o.Daca ai conductul auditiv atat de ingust , ar putea aparea probleme cu shell-urile ( imposibilitatea executarii unui canal de vet care ar putea fi necesar , feedback intern etc).Exista situatii in care un aparat open fit este mai putin vizibil decit un intraauricular , este mult mai usor de purtat si de intretinut.Ar fi bine sa discuti cu audiologul tau despre avantajele si dezavantajele fiecarei clase de aparate.

Succes.
dark_light

Post by dark_light »

Cu Otolensul n-ar trebui sa fie probleme nici cu ocluzia si nici cu feedback-ul la asemenea pierdere. Aparatele de la Starkey sunt cunoscute pentru softul anti-feedback foarte bun.
In cazul lui Tzakee, am inteles ca aparatele vor sta intre cotul 1 si cotul 2 al urechii, ceea ce este excelent din punctul de vedere al vizibilitatii.
Ramane de vazut cum se va simti cu ele.
tribalgun

Post by tribalgun »

Keo wrote: Sau poti sa probezi o pereche lasand o garantie, stiu ca Audionova avea o campanie de genul asta, dar taxa de returnare nu era chiar mica: http://www.audionova.ro/Promotia-curenta/ .
Stiu ca acum un an la Audionova "returnarea" aparatelor achizitionate, daca nu te acomodai cu ele, era cat se poate de piperata: 30% din pretul aparatelor. Asta fata de niste aparate care costau 6000 lei bucata - deci aproape 4000 lei doar "testatul"!... Perioada de "gratie" in care puteai sa le returnezi in cazul in care dupa mai multe reprogramari nu te acomodai era de 3 luni. Un pret cam scump dupa parerea mea. Era vorba insa si de niste aparate CIC, poate ca procentul respectiv de "penalizare" era specific pentru CIC.

La Sonorom avum vreo 3-4 ani am avut cu totul alta experienta: 2 saptamani de proba cu aparate Widex de la ei - totusi BTE-uri parca, pe gratis, aparate de 4000 unul pe atunci. Atata tot ca nu m-am putut acomoda nicicum, foarte zgomotoase si obositoare, poate reglajul era nepotrivit.

@Tzakee, in alta ordine de idei, diferenta intre BTE si CIC ca si "confort psihologic" mie mi s-a parut enorma - deh, nu prea vrei sa te sacaie lumea la cap cu - "ce ai in ureche?" sau sa se holbeze indiscret. Desi nu am incercat niciodata open-fit, care probabil sunt diferit de BTE-urile purtate de mine acum 10 ani. Singura problema mare pe care am constatat-o la CIC e ca uneori nu au aceleasi functii ca si BTE-urile. De ex, la Phonak pentru BTE-uri exista o optiune VoiceZoom pe care CIC-urile mele nu o au. Si care nu stiu ce impact ar fi avut, dar n-ar fi stricat :) Vorbirea amplificata merge, dar simt ca putea fi mai buna, de exemplu am niste probleme in birou sa aud ce zic colegii care stau la o masa ceva mai departe, ei vorbind normal... Dar in cazul meu hipoacuzia e si mai severa (pe la 60 DB)...

Mult succes si orice ti-ai lua... sa fii cat mai multumit de rezultate :)
Post Reply