Ne-am mutat pe FaceBook: www.facebook.com/groups/auz.ro

Posibilitate returnare

Discutii generale despre proteze auditive.
Post Reply
Harald

Post by Harald »

Keo wrote: Cere neaparat audiologului o perioada de proba cu BTE + Open Fit, minim 1-2 luni (ideal ar fi 3 luni) ...
De ce nu doi ani? N-ar fi mai relevant decât 3 luni?

As avea o întrebare "de bun-simţ". Ce ar urma să se întîmple cu un aparat pe care pacientul îl returnează după 3 luni?
Rămâne să fie vândut altui pacient drept nou? Este din start inclus în preţ (deci plăteşti de fapt două aparate)?
Sau speră cineva că audiologul îl va suporta din bani aduşi de-acasă?
Keo

Post by Keo »

The FDA requires that hearing aid dealers provide a 30-day trial period during which you can evaluate the hearing aid to see if it is right for you, although you may find dealers who will extend this period up to 60 days. Be aware that there are dealers that charge restocking fees of up to 12 percent of initial hearing aid prices if you decide to return the product during this time period, fees that can reach upwards of $800.
AudioNova ofera trei luni de proba pentru 30% din pretul aparatului. Exorbitant, dar de preferat decat sa platesti integral ceva ce nu folosesti.

Perioada de proba il obliga pe comerciant sa-ti vanda aparatul potrivit, pentru a nu-l returna. Teoretic, foarte putine aparate vor fi returnate daca sunt bine recomandate si reglate. Iar cele returnate pot fi revandute ca "refurbished" / SH, sunt sigur ca pentru o reducere vor fi destui doritori.

In marile magazine poti returna produsele electronice in termen de 48h-30 zile daca nu esti multumit de ele, fara nici o taxa de returnare. Si totusi nu-i vad pe romani inghesuindu-se la coada de retururi. De ce la aparate auditive nu s-ar putea face asa ceva? Ca e vorba totusi de niste proteze extrem de scumpe pentru hipoacuzici, nu de tigarile unui minor care vroia unele mentolate.
Harald

Post by Harald »

Keo wrote: Perioada de proba il obliga pe comerciant sa-ti vanda aparatul potrivit, pentru a nu-l returna. Teoretic, foarte putine aparate vor fi returnate daca sunt bine recomandate si reglate. Iar cele returnate pot fi revandute ca "refurbished" / SH, sunt sigur ca pentru o reducere vor fi destui doritori.
Dacă e primul aparat auditiv pe care l-ai utilizat vreodată, e de înţeles că ai nevoie de o perioadă de acomodare, iar 30 de zile este mai mult decât suficient.

Dar dacă vrei asta pentru fiecare aparat pe care-l cumperi, atunci să nu te miri că plăteşti 800 sau 1.500 de euro pentru aparate pe care într-o lume normală nu ar trebui să dai mai mult de 100-200 de euro.

Ca să mă exprim cât se poate de liber, pacientului "îi ies pe ochi" facilităţile de acest gen.
Keo

Post by Keo »

Cam la orice aparat cred ca e nevoie de o perioada de acomodare, la primul acomodarea e cea mai lenta dar si la urmatoarele tot ai nevoie de 2-3 saptamani si 2-3 reglaje pentu a fi sigur ca nu dai cateva zeci de salarii pe un aparat pe sa-l injuri toti cei 5 ani de utilizare promisa. E ca si cum ai cere un test-drive inainte de a-ti lua masina-n leasing pe 5 ani.

"Iesitul pe ochi" are loc oricum cand vine vorba de proteze, doar ca unii mai dau si mici "facilitati".
Harald

Post by Harald »

Keo wrote: E ca si cum ai cere un test-drive inainte de a-ti lua masina-n leasing pe 5 ani.
Un test-drive de 3 luni ?!

Dacă ai mai folosit un aparat auditiv câţiva ani, ar trebui să ai idee despre ce vrei să auzi şi să-ţi ajungă 1-2 zile pentru a-ţi forma o opinie.

Unele lucruri ar trebui să treacă de viziunea îngustă a folosului personal maxim. Altfel, audiologii au cele mai bune justificări pentru "a-şi scoate pârleala, cu vârf şi îndesat".
Keo wrote: "Iesitul pe ochi" are loc oricum cand vine vorba de proteze, doar ca unii mai dau si mici "facilitati".
Exact aşa bănuiam şi eu că se văd lucrurile din partea aia. Ei, atunci să nu te miri că trăieşti în lumea pe care o meriţi şi ai parte de audiologi ca [sirius] şi "doctori" ca Elena Latcan ("protezutza" de pe alte forumuri).
Keo

Post by Keo »

Harald wrote:Un test-drive de 3 luni ?!

Dacă ai mai folosit un aparat auditiv câţiva ani, ar trebui să ai idee despre ce vrei să auzi şi să-ţi ajungă 1-2 zile pentru a-ţi forma o opinie.
Eu sunt la al doilea aparat, primul era CIC si l-am purtat doar jumatate de an din primul an, in al doilea an s-a stricat, 2.000 Euro dusi pe apa sambetei.

La al doilea aparat am stat cateva saptamani cu oliva normala si era groaznic, cand i-am cerut open fit audiologului s-a uitat socat la mine ca stiam de asa ceva. Abia dupa 2-3 reglaje cu open fit am fost multumit de aparat, si asta pe parcursul a 2-3 saptamani. Daca l-as fi putut regla singur sigur nu dura atat, dar nu am nici hardware-ul si nici softul necesar pentru asa ceva, producatorii nu le vand ci protejeaza MLM-ul deja creat.
Harald wrote:Exact aşa bănuiam şi eu că se văd lucrurile din partea aia. Ei, atunci să nu te miri că trăieşti în lumea pe care o meriţi şi ai parte de audiologi ca [sirius] şi "doctori" ca Elena Latcan ("protezutza" de pe alte forumuri).
Si tu crezi ca in viitorul apropiat se vor vinde protezele auditive in magazine de .. proteze auditive precum componentele de calculator? Resemnarea mea e cea care ii impiedica pe producatori sa taie lantul de distributie si sa vanda direct? Producatorii scot aparatele pe poarta fabricii la 50 Euro si ele sunt revandute cu 2500 Euro de catre audiologi?

Nu, e o "mafie" bine pusa la punct, ne jupoaie de ani de zile si o vor face in continuare, asta inseamna medicina privata, capitalista, inseamna profit maxim pentru actionari. D'aia banala aspirina care iti era data ca rest la farmacie a ajuns acum sa fie vanduta la bucata pensionarilor, iar pretul ii este in crestere.

Am vazut pana si CIC-uri japoneze cu tot cu oliva, doar ti le infigeau in ureche, le reglau volumul din potentiometru si te trimiteau acasa pana vanea "audioloaga din concediu, sa le regleze pe frecvente" dar tot costau o mie de dolari bucata.

Arata-mi tu un singur producator si reteaua de distributie aferenta cu preturi de bun simt, pana atunci nu sunt eu cel naiv.
Harald

Post by Harald »

Keo wrote: Eu sunt la al doilea aparat, primul era CIC si l-am purtat doar jumatate de an din primul an, in al doilea an s-a stricat, 2.000 Euro dusi pe apa sambetei.
Asta nu s-ar fi rezolvat cu un "test-drive" de 3 luni, eşti de-acord? Aparatele CIC au problemele lor specifice, distanţa la care se află componentele aparatului de sursa de cerumen şi transpiraţie este foarte mică, iar fiabilitatea acestor aparate este şi ea foarte mică, în consecinţă.

Faptul că pacientul le preferă din considerente estetice, nu înseamnă că ar trebui să le considere echivalente ca fiabilitate cu BTE-urile, pentru că nu sunt.
Keo wrote: La al doilea aparat am stat cateva saptamani cu oliva normala si era groaznic, cand i-am cerut open fit audiologului s-a uitat socat la mine ca stiam de asa ceva. Abia dupa 2-3 reglaje cu open fit am fost multumit de aparat, si asta pe parcursul a 2-3 saptamani.

În Germania, cele mai multe olive au canal de ventilare, unele chiar două canale. În România, am văzut multe olive realizate fără canal de ventilare, într-adevăr.

Similar, aparatele ITE / ITC au canale de ventilare, de-obicei.

Faptul că a fost nevoie de mai multe reglaje, înseamnă că procedura de fitting era încă în desfăşurare. Ajustări ale programării se pot face oricând este necesar, fără a avea rezervat dreptul de a refuza aparatul după 2-3 luni de utilizare.
Keo wrote: Nu, e o "mafie" bine pusa la punct, ne jupoaie de ani de zile si o vor face in continuare, asta inseamna medicina privata, capitalista, inseamna profit maxim pentru actionari.
.............................
Arata-mi tu un singur producator si reteaua de distributie aferenta cu preturi de bun simt, pana atunci nu sunt eu cel naiv.
De-acord cu tine, dar cauza nu o constituie "medicina privată, capitalistă" cu care România a luat contact după 1990. Cauza o constituie statutul de "breaslă" pe care îl are audiologia, la fel ca pielarii sau cizmarii acum 300 de ani. Şi în Germania, nu numai în RO.

Adică tocmai suspendarea regulilor capitalismului, tocmai protecţionismul crează această stare de lucruri, nu libertatea pieţei. Dacă vrei un producător şi o reţea de distribuţie aferentă, aceasta va necesita exact investiţiile care să justifice ulterior Mercedes-urile 500 SEL cumpărate din banii pacienţilor.
Harald

Post by Harald »

Keo wrote: AudioNova ofera trei luni de proba pentru 30% din pretul aparatului. Exorbitant, dar de preferat decat sa platesti integral ceva ce nu folosesti.
Este tocmai ce spuneam. Estimativ, aceşti 30% reprezintă aproximativ preţul de achiziţie al aparatului de la producător. Adică ei renunţă la manoperă, în cazul unei vânzări eşuate, dar tu plăteşti aparatul, pe care ei îl păstrează :lol: :lol:
Harald wrote: Ca să mă exprim cât se poate de liber, pacientului "îi ies pe ochi" facilităţile de acest gen.
I rest my case.
Keo

Post by Keo »

Capitalism ideal nu exista asa cum nu a existat nici comunism. In realitate, orice piata libera capitalista duce in mod natural la concurenta neloiala, profit maxim pentru investitii minime, coruptie, dumping, monopol, carteluri, etc. Nu doar la noi ci in orice stat capitalist, fiecare reuseste sa-si ascunda mizeria sub pres intr-o proportie mai mica sau mai mare. Tu confirmai ca si in Germania audiologii isi fac legea, cam peste tot e la fel. "Mafia sanatatii" nu e doar in lumea protezelor auditive, si preturile la medicamente cresc pe zi ce trece, si al analizelor care se fac din ce in ce mai rar in spitale de stat, si al operatiilor stomatologice, etc. Si nu doar medicina e victima cartelurilor, vezi medicamentele, energia, tigarile, etc.

Desi nu este cel mai bun exemplu, iti recomand Sicko, cu toate defectele lui. E un bun inceput.

Preturile nu sunt mai mari de cand au aparut aceste facilitati. Preturile erau mari si au ramas mari, indiferent ce facilitati cerem sau ce facilitati ofera cabinetele.

"Pacientului "îi ies pe ochi" facilităţile de acest gen" e incorecta pentru ca lasa impresia ca facilitatile scot ochii desi intre cele doua nu exista o legatura directa. Scoaterea de ochi are loc oricum.

Singurele care pot interveni sunt guvernele occidentale care pot scoate protezele auditive de sub protectia speciala acordata. Astfel, firmele care acum produc "Hunting Hearing Enhancement Device" de exemplu, deci cu o minima experienta in domeniu, ar putea sa-si vanda produsele ca proteze auditive la niste preturi care ar face Phonak sa dea faliment. Daca chinezii ar intra in business, probabil s-ar vinde Valeo cu tot cu kit de fitting in orice farmacie.

Dar asta nu cred ca o sa vedem vreodata, e ciolanul prea gros, dulaii prea grasi, se face si se va face lobby in continuare cu banii surzilor in buzunarele guvernantilor pentru a se mentine cartelurile actuale.

Iar daca scoaterea de ochi are loc oricum, orice facilitate e binevenita.
Harald

Post by Harald »

Keo wrote:Capitalism ideal nu exista asa cum nu a existat nici comunism. In realitate, orice piata libera capitalista duce in mod natural la concurenta neloiala, profit maxim pentru investitii minime, coruptie, dumping, monopol, carteluri, etc. Nu doar la noi ci in orice stat capitalist,
..........................
Iar daca scoaterea de ochi are loc oricum, orice facilitate e binevenita.
:offtopic: Este o viziune complet greşită asupra capitalismului, iar asta explică multe din atitudinile întâlnite astăzi în RO.

Piaţa liberă nu duce în nici un mod natural la concurenţă neloială, corupţie şi monopol. Este suficient să vezi preţurile la produsele alimentare în oraşele unde există Kaufland, Metro sau Billa şi să le compari cu preţurile din oraşele unde nu există astfel de supermarket-uri. La fel, compară telefonia şi accesul Internet de acum 10-12 ani, pe vremea monopolului Romtelecom, cu telefonia şi accesul Internet de astăzi. Sau poţi face o comparaţie între programele de televiziune de pe piaţa liberă de astăzi, comparativ cu perioada de monopol a TVR. La fel, transporturile auto, de pasageri şi de marfă. Şi "n" alte exemple.

În realitate, legislaţia este cea care crează corupţie instituţionalizată şi monopoluri. Iar audiologia este cel mai bun exemplu.
Keo

Post by Keo »

:la fel de offtopic: Este fata reala a capitalismului. Ai impresia de concurenta dar Cora, Carrefour, Auchan sunt tot cartelul francez. Metro, Real, Plus sunt cel german, care nu intra niciodata in conflict direct cu cel francez. Exista intre ele o concurenta atat de falsa incat avem cele mai mari preturi la anumite produse de baza din UE, la cele mai mici salarii.

Vrei lactate? Danone are monopulul pe piata. Vrei masina? Desi Renault a primit scutiri pe 15 ani iar salariile sunt romanesti, totusi Loganul costa cat una occidentala. Avem 4 (?) operatori de telefonie mobila dar totusi abonamentele actuale si apelurile sunt mai scumpe decat cele de acum 5 ani de exemplu. E.ON Gaz ne ameninta ca daca nu le acceptam noile preturi, nu ne mai vand gazele noua ci le vand altora.

Perioadele "roz" ale capitalismului exista in "adolescenta" sa, cand nu exista nici un jucator suficient de puternic sa inghita jucatori noi sau sa corupa autoritati pe paine. Dar cand capitalismul se maturizeaza, am scris deja de ce e capabil. Si la asta asistam acum.
Post Reply