Ne-am mutat pe FaceBook: www.facebook.com/groups/auz.ro

Cum este fabricata o oliva ? de unde se pot procura ?

Discutii generale despre proteze auditive.
Harald

Post by Harald »

dark_light wrote: bine, bine, dar cine ii ia unui nene mulajul asta? nevasta? copilul? vecinul de la 2? partenerul de sah?
cine raspunde daca se intampla sa-i injecteze material de amprentare pana la timpan si se mai intampla cine stie ce minune? sau daca nenea ala are o cavitate ramasa in urma unei mastoidite si-i intra material pe-acolo? sau are timpanul perforat si un neavizat ii scoate fortat mulajul si-i produce presiune in urechea medie?
E vorba de două chestiuni diferite: aspectele enumerate de mine ţin de tehnica amprentării, în timp ce aspectele menţionate de tine ţin de riscurile medicale ale procedurii. Sigur că e de preferat ca amprentarea să fie efectuată de către personal medical specializat, dar cunoaşterea şi evitarea riscurilor medicale nu e suficientă pentru obţinerea unor mulaje de foarte bună calitate.

Personal, nu văd să existe vreo utilitate a amprentării "pe cont propriu", ci doar a experimentării cu diverse olive realizate pe cont propriu. Dar un pacient căruia i-au mai fost luate mulaje şi ştie deja că nu are nici timpan perforat, nici alţi factori de risc, poate să-i ceară unui prieten să-i ia câte mulaje doreşte. Răspunderea intervine atunci când cineva oferă servicii medicale fără a avea pregătirea şi dotarea necesară. Sau când are dotarea şi pregătirea necesară, însă comite erori de procedură (malpraxis). Dar ce-şi face omul acasă e treaba lui. Atunci când se taie cu lama sau îşi injectează singuri tot felul de porcării, nu-i acuză nimeni de practicarea neautorizată a unor proceduri medicale :P . La fel ar fi şi în cazul mulajului luat "pe cont propriu".
Harald wrote: e mai bine ca pacientul să efectueze mişcări ale maxilarului inferior (mestecat) în timp ce i se injectează materialul de amprentare, mai ales dacă aparatul auditiv va fi cu amplificare mare;
dark_light wrote: aici te contrazic. la pacientii la care nu e nevoie ca oliva sa fie fixa, se poate lua mulaj cu gura inchisa. la cei la care trebuie o buna izolare, se ia mulaj cu gura deschisa, nu mestecand, ca te vei trezi cu un feedback cat casa. diferenta de dimensiune (pe zona pe care se face izolarea in conduct) intre un mulaj cu gura deschisa si unul cu pacientul mestecand este de 1,3 pana la 2 milimetri.
Eu am scris "în timp ce i se injectează materialul de amprentare", nu în timp ce acesta se întăreşte. Atât.

Mişcarea maxilarului (deschiderea gurii) în timp ce materialul este moale (în timpul injectării) crează o uşoară depresiune în canalul auditiv, ceea ce ajută materialul să umple foarte bine volumul disponibil. Dar odată ce mişcarea de deschidere a gurii s-a încheiat, presiunea se echilibrează, aşa că mişcarea maxilarului trebuie repetată de câteva ori, cât timp materialul nu a început să se întărească, pentru a repeta crearea acelei depresiuni.

Dacă pacientul continuă să mestece şi după ce materialul a început să se întărească, mulajul se "compactează" şi nu mai umple complet canalul auditiv, iar aparatul va fluiera, aşa cum spui.

La un mulaj luat cu gura deschisă nu se crează nici o depresiune. Rezultă într-adevăr un mulaj de volum mai mare, ceea ce scade şansele ca aparatul să fluiere, dar mulajul nu e nici mai fidel, nici mai detaliat.
dark_light

Post by dark_light »

Harald wrote:Dar ce-şi face omul acasă e treaba lui. Atunci când se taie cu lama sau îşi injectează singuri tot felul de porcării, nu-i acuză nimeni de practicarea neautorizată a unor proceduri medicale :P . La fel ar fi şi în cazul mulajului luat "pe cont propriu".
corect. ce-si face omul cu mana lui (sau a altuia, in cazul nostru :roll: ) lucru manual se cheama. doar ca nu vreau ca din discutia asta sa ramana cineva cu impresia ca mulajul e o chestie banala, care poate fi facuta de oricine fara pregatire prealabila.
Harald wrote: Eu am scris "în timp ce i se injectează materialul de amprentare", nu în timp ce acesta se întăreşte. Atât.
am inteles ce-ai scris si nu eram de acord. mulajul "open jaw" se ia cu gura deschisa in permanenta, si in timp ce se injecteaza, si in timp ce se intareste. pentru asta se foloseste o "proptea" introdusa intre maselele pacientului, pe partea pe care se ia mulajul. de mestecat, pacientul mesteca in momentul in care trebuie scos mulajul, ca sa depresurizeze urechea.

astea-s concluziile la care au ajuns cei de-afara...

http://www.audiologyonline.com/articles ... cle_id=336
Harald

Post by Harald »

E unul dintre cele mai obiective articole pe care le-am văzut, prezintă toate opiniile întâlnite în practică. Check this out:

"While the production staff frequently recommended higher viscosity silicones and the open jaw technique, staff audiologists liked lighter silicones and jaw movements".

Şi părerea mea, expusă chiar de ei:

"The idea of having the patient chew before the material sets in the ear was supported with some interesting thoughts. It was felt that chewing moves the silicone further into the canal and helps to get better seal at the bony portion."

Dar concluziile obiective ale testelor îţi dau ţie dreptate:

"an impression for a higher gain instrument should be taken with a more viscous silicone and the patient's mouth wide open. This will maximize the instrument's acoustic seal and lower the risk of acoustic feedback."

De unde se vede clar cine ia mulaje şi cine nu, dintre noi doi :P .
dark_light

Post by dark_light »

Harald wrote:E unul dintre cele mai obiective articole pe care le-am văzut, prezintă toate opiniile întâlnite în practică.
saru'mana, de-aia mi-a placut si mie foarte mult cand am dat de el. treaba asta cu tehnica gurii deschise n-o stiam nici eu pana relativ de curand. daca am fi avut aceeasi discutie anul trecut pe vremea asta, as fi zis ca tine.

stiam de "open jaw" de vreo 2 ani si ceva, dar n-am stat sa aprofundez subiectul, pentru ca n-am avut probleme cu mulajele. luam open la intraauriculare, dar vad ca merita efortul si pentru retro, mai ales pentru pierderile profunde.
dark_light

Post by dark_light »

ah, da, si-am "vazut" si viitorul amprentarii: scanarea 3D a urechii. nu a mulajului, ci direct a canalului! suuuuper! :shock:
Post Reply