tipatescu wrote: am putea spune ca DSP-urile astea nu sint mare chestie ... ele exista descrise de citiva zeci de ani buni ... problema a fost intoitdeauna de miniaturizare ...
Eu am prins vremurile când Gennum fabrica zeci de modele de circuite integrate special destinate aparatelor auditive şi le vindea oricui. Pe vremea aceea, Siemens, Bosch, Viennatone şi zeci de alţi producători mai mici foloseau toţi aceleaşi integrate (mai recent, inclusiv hibride). Dar rămăsesem cu impresia că vremurile acelea au apus pentru totdeauna, după ce Gennum a abandonat domeniul. Se pare că m-am înşelat.
DSP-urile astea
sunt mare chestie, chiar nu le poţi fabrica singur, aşa cum nu poţi fabrica acasă nici alte circuite integrate. Dar faptul că nu sunt produse de Phonak, ci de o terţă firmă cât se poate de cunoscută, care le pune la dispoziţia tuturor, la preţuri de câteva zeci de dolari, asta chiar a fost o surpriză. Şi posibilitatea de a le achiziţiona nu e totul. Producătorul oferă nu numai suport tehnic şi training, dar şi algoritmi de prelucrare a sunetului.
Acum câteva luni,
menţionam ceva despre convertoarele ADC pe 16 biţi, din care s-a scos tot ce se putea scoate, în privinţa calităţii sunetului redat de aparatele auditive, mai ales la capitolul gamă dinamică. Acum,
BelaSigna 300 oferă ADC-urile pe 24 de biţi a căror necesitate o invocam atunci.
Gama dinamică oferită de BelaSigna 300 va fi în mod curent 88 dB, dar poate fi extinsă până la 110 dB, în timp ce rata de eşantionare (sampling) poate atinge şi 60 kHz, semnificativ mai mare decât cei 44,1 KHz de la CD-urile audio sau cei 48 kHz de la plăcile de sunet ale PC-urilor. Calitatea sunetului şi mai ales raportul semnal-zgomot vor fi net mai bune, ceea ce pacienţii cu hipoacuzii neurosenzoriale vor aprecia din plin, cu siguranţă.