Ne-am mutat pe FaceBook: www.facebook.com/groups/auz.ro

Recomandare protezare persoana 70 de ani

Discutii generale despre proteze auditive.
Post Reply
vichi_90

Recomandare protezare persoana 70 de ani

Post by vichi_90 »

Buna seara
Sunt noua aici si as avea nevoie urgenta de ceva lamuriri. Am fost la un centru de protezare audionova si mi s-au recomandat; BELTONE CHANEC 75 OPEN (1680 RON), PHONAK MILO MICRO (1900 RON), GN RESOUND - ZIGA 71 (2200 RON). Ideea este ca initial am fost la un alt centru, care mi-a facut audiograma si mi-a recomandat SIEMENS. Nu am nimic de reprosat domnisoarei de la primul centru - poate doar lipsa de sinceritate - ( nu a solicitat avans) care mi-a spus ca in maxim 30 de zile primesc aparatele (2). Am intrebat o prietena (medic orl - chirurg) care mi-a spus ca Siemens sunt cele mai bune. Deci, eram convinsa ca voi cumpara aceasta marca. Ulterior, ma contacteaza domnisoara de la primul centru, pentru a ma anunta ca s-a mutat si ca ar trebui sa merg la noua adresa sa-mi fac din nou audiograma si pentru a achita un mic avans. OK. Am mers a doua zi la noua locatie. Aici mai era o doamna, iar domnisoara de la primul centru imi explica, in fapt, ca aici este alta firma, fosta locatie nu mai exista, nu stie nimic ce s-a intamplat, etc. Ok, spun eu. Stiti foarte bine ce s-a intamplat si stiati acest amanunt si cand am efectuat audiograma. Dar nu asta ma intereseaza. Eu vreau proteza indicata initial. Mi-a explicat ca nu se poate, etc., dar si aceste marci recomandata sunt chiar mai bune, decat Siemens, ca de fapt in orasul meu nu voi gasi Siemens, etc.
MENTIONEZ:
1. Nu ma intereseaza situatia financiara a primei firme (faliment ori orice alta problema). Daca vreau sa aflu amanunte, ma pot uita pe portalul instantelor de judecata.
2. Nu sunt naiva. Am si eu o societate, cunosc problematica. chiar o pot intelege. Posibil ca domnisoara sa fi obtinut o oferta mai buna la noul centru (conditionata fiind ca trebuie sa-si transfere si clientii) si sa-si fi dat demisia fara preaviz la vechiul centru. In acest sens inteleg mentiunea acesteia "la vechea adresa nu veti gasi pe nimeni, nu mai exista un centru, nu stiu ce s-a intamplat".
3. Problema este ca acum nu mai am incredere in respectiva domnisoara. Sunt o persoana directa si imi place sa fiu tratata la fel. Mai mult, nu-mi place sa-mi fie subestimata inteligenta. Putea sa-mi expuna situatia reala. Eu daca reziliez contractul cu o firma producatoare - iar aceasta are totusi un produs de calitate - nu o blamez, chiar daca am un produs sinonim. Expun clientului situatia reala si calitatea ambelor produse.
4. Nu mi-au facut o noua audiograma. In fapt, acesta era motivul invocat pentru care m-au contactat. Efectuarea unei noi audiograme la noul centru.
5. Culmea este ca din curiozitate m-am uitat pe portal si am vazut ca tocmai aceasta din urma societate are ceva litigii.
6. In fapt, singura mea dorinta este achizitionarea a doua proteze care sa ma satisfaca din punct de vedere pret-calitate.

Am scris aceste randuri in locul mamei mele. Ea este cea care trebuie protezata si are varsta de 70 ani. Vreau sa-i cumpar doua proteze (audiograma este aproape identica pentru ambele urechi) fara a fi stresata ulterior datorita reglarii, etc.

Va multumesc pentru timpul si ajutorul acordat.
O seara buna.
Harald

Re: ajutor

Post by Harald »

Nu e deloc clar în ce constă ajutorul de care spui că ai avea nevoie.

Un pacient nu are nevoie de o anumită marcă de aparat auditiv, ci de un model care să-i poată compensa eficient hipoacuzia proprie şi personală. În general, pentru hipoacuziile obişnuite, cam orice firmă are unul sau mai multe modele care se pretează foarte bine pentru a compensa hipoacuzia respectivă.

Povestea cu "Siemens sunt cele mai bune" nu prea are acoperire în realitate, se pot găsi oricând modele de Phonak sau de Widex care să depăşească net modelele de Siemens din aceeaşi clasă. Nu în ultimul rând, Siemens ar putea să-şi vândă divizia de aparate auditive, aşa cum au procedat şi cu divizia de telefoane mobile. Or fi fost "cele mai bune" aparate acum 5-10 ani, dar actualmente nu trec prin cea mai bună perioadă din cariera lor.

Siemens vinde producţia proprie de aparate auditive şi sub alte mărci (Rexton, Hansaton, AM-hearing, Miracle Ear, Specsavers etc.) şi e foarte posibil să găseşti la jumătate de preţ acelaşi model, singura diferenţă fiind că nu scrie "Siemens" pe el. Dacă scrie "Siemens" pe el, jumătate din bani îi plăteşti pentru nume.

P.S. Siemens e "overrated" în materie de aparate auditive, atât în Germania, cât şi în România. Oamenii sunt familiarizaţi cu locomotive Siemens, "săgeţi albastre" Siemens, aspiratoare Siemens, frigidere şi maşini de spălat Siemens, de aceea sunt tentaţi să cumpere Siemens. Dar aparatele lor auditive actuale sunt sub nivelul concurenţei, exact cum se întâmpla şi cu telefoanele lor mobile, acum câţiva ani.
vichi_90

Post by vichi_90 »

Multumesc mult pentru raspuns. Ulterior postarii am observat ca nu am introdus intrebarea directa: ce experienta- cunostinte - in materie aveti in privinta celor 4 modele? Vreau sa-mi protejez mama de un eventual stress cu reglajul sau alte probleme ce pot interveni ulterior achizitionarii. Cu scuzele de rigoare, dar sunt afon in materie, practic este primul contact cu acest topic. Cand am vazut problemele cu care se confrunta cei ce posteaza aici m-am cam speriat. Mai ales, avand in vedere experienta cu primul centru. Nu critic, cu atat mai putin vreau sa judec. Cred ca o doza cat de mica de sinceritate din partea salariatei primului centru contactat ar fi redus suspiciunile mele. De altfel, cand m-am prezentat la "noua locatie" eram pregatita sa platesc 50% avans, dar m-am oprit. Iar acum sunt pur si simplu nedumerita.
Va redau audiograma, astfel poate imi veti recomanda un model adecvat:

urechea stanga: 125-20: 250-20: 500-25:1000-45:2000-50:4000-50:8000-45
urechea dreapta: 125-20:250-20:500-25:1000-45:2000-50:4000-50: 8000-40
Va multumesc pentru ajutor
Harald

Post by Harald »

Strict despre modelele menţionate de tine, nu pot spune nimic. Nu mai sunt la curent cu modelele de aparate din oferta curentă.

Dar hipoacuzia prezentată pare una destul de cuminte, datorată vârstei, aşa că aparatele obişnuite o pot compensa eficient, indiferent de producător. Mai important e profesionalismul audiologului şi seriozitatea firmei la care lucrează, pentru că problemele care pot apărea sunt mai degrabă de ordin tehnic: programarea corectă, garanţia, servicii post-garanţie etc.

Referitor la pacient, mai importantă decât modelul de aparat auditiv e starea în care se află mintea sa. De exemplu, un fost profesor de matematică, obişnuit să-şi folosească în permanenţă mintea, n-ar avea nici o problemă cu aclimatizarea, la o astfel de hipoacuzie. Pe când un agricultor aproape analfabet, care mai şi consumă zilnic alcool, e adesea incapabil să înţeleagă până şi ce caută în cabinetul audiologic. Nici vorbă să se mai adapteze la sunetul redat de aparatul auditiv.

În general, sunetul redat de aparatele auditive diferă destul de mult de sunetul natural, seamănă mai degrabă cu sunetul redat de un aparat de radio portabil. E şi acesta un obstacol care trebuie depăşit în cursul aclimatizării. Sigur că pacienţii descrişi de mine reprezintă cazurile extreme, iar într-un cabinet audiologic nu se va discuta aşa ceva, nefiind politically correct :) .
Keo

Post by Keo »

Harald wrote:În general, sunetul redat de aparatele auditive diferă destul de mult de sunetul natural, seamănă mai degrabă cu sunetul redat de un aparat de radio portabil.
O completare: daca un aparat clasic (oliva inchisa) seamana cu un aparat de radio portabil, un open-fit seamana cu un karaoke. La open-fit, auzi si vocea vorbitorului dar si amplificarea lui prin radio. Adaptarea cred ca e mult mai usoara si inteligibilitatea mult mai buna. Daca ai si o telecomanda la ele, le poti opri fara sa le scoti din urechi, avand in continuare sunetul natural (in zone galagioase). Dar, datorita feedback-ului, open-fit nu poate fi folosit in hipoacuzii medii-severe si functiile gen audio-zoom sau noise reduction conteaza mai putin.
vichi_90

Post by vichi_90 »

Va multumesc din suflet pentru indrumari. Am inteles ca un aparat open-fit este mai indicat.
Voi reveni cu noutati.
O zi buna
Keo

Post by Keo »

Openfit merita incercat dar NU e o solutie buna pentru toti.
Harald

Post by Harald »

Open fit e o soluţie bună pentru sănătatea urechii, pentru că permite canalului auditiv să rămână curat şi uscat. Dar poate fi utilizată cu succes numai de către pacienţii cu pierderi uşoare la frecvenţe joase, respectiv pierderi uşoare sau medii la frecvenţe medii şi înalte.

Dacă e nevoie de amplificare mare la frecvenţe joase sau medii, aparatul va fluiera. În plus, aparatele digitale au o anumită întârziere de procesare, care la unele modele poate fi destul de mare încât să devină sesizabilă (0,1 s sau chiar mai mult) astfel că la open fit se va auzi decalat sunetul amplificat de aparat, faţă de cel natural. Şi nu toţi pacienţii suportă asta.

La aparatele analogice nu exista problema asta, fiindcă nu existau întârzieri de procesare.
dark_light

Re: Recomandare protezare persoana 70 de ani

Post by dark_light »

In cazul doamnei, merge bine un open fit, ori pe un retroauricular normal, ori pe un aparat cu difuzorul in canalul auditiv. E o presbiacuzie usoara, daca are si inteligibilitate buna se va adapta bine cu aparatul/aparatele. Ideal ar fi sa se protezeze la ambele urechi, dar aici treaba asta depinde mult de fiecare pacient in parte.
Post Reply