buna ziua!
titlul mi se pare prea lung asa ca il expun aici:
am 37 de ani, hipoacuzie de perceptie bilaterala (cam de la 5-6 ani, obtinuta in urma unei boli infectioase - dar nu la urechi), mai pronuntata la stinga. nivelele sint: intre -30..-50dB la dreapta, si -40..-60dB la stinga (aproximative, nu mai tin minte exact). de asemenea din cite-mi dau eu seama cu dreapta aud mai bine sunetele joase, iar cu stinga sunetele inalte.
si acum urmeaza titlul:
nu suport zgomotele puternice!!! zgomote care cred ca ar dauna si unui om cu auz normal. sa ma explic: mai acum trei ani am fost cu nevasta la mare, eforie sud, la un spectacol in teatrul de vara. diverse muzici, amplificari, boxe etc. desi am stat cam la 25-30 metri de scena(boxe), efectiv nu am rezistat la asemenea galagie. asa ca mi-am facut doua dopuri din biletele de intrare (umezite)si mi le-am pus in asa fel ca sa aud numai cit imi trebuia mie. restul populatiei spectatoare cred ca aveau urechile bune. nu-mi explic de ce ei (si mai ales aia din primele rinduri) nu dadeau semne ca sint deranjati de asa zgomot. (prin zgomot inteleg muzica; populara, usoara, manele etc.). la fel si nevasta-mea: nu parea deranjata de asta. DE CE? acelasi lucru mi s-a intimplat si intr-o discoteca inchisa.
alta chestie: citeodata, nevasta-mea ma pupa pe obraji cu un tzocait (mai ascutit) sau imi face o castanieta din degete (pocnitura) aproape de urechi. in momentul ala simt ca imi crapa urechea, asa de tare mi se pare acel sunet. DE CE?
altfel, in mod normal imi dau destul de tare televizorul, intreb de 2-3 ori acelasi lucru etc. ca un om cu defecte de auz. totusi CUM SE EXPLICA CHESTIA ASTA ???
fara sa fac reclama cuiva (ma refer la utilizatori ca harald, lucian, keo, d-na dr. letcan- acestia mi s-au parut mai combativi pe forum) astept un raspuns (raspunsuri) la aceasta problema!!!
multumiri anticipate!
Nu suport zgomotele puternice
Cum explicati asta?
Deduc din textul trimis de dumneavoastra ca nu purtati aparat in momentul incidentelor.Singura explicatie viabila ar fi faptul ca va deranjeaza de fapt vibratiile care se transmit mai ales prin oasele craniene.N-ati specificat de fapt cum va deranjeaza:aveti ameteli,vertij sau doar o stare neplacuta.
salut!si eu am hipoacuzie bilaterala de perceptie si iti pot spune ca am aceeasi problema ca a ta .nu suport zgomotele .daca port aparatul auditiv toate sunetele se aud la aceesi intensitate .indiferent daca la tine cineva iti sopteste ceva la ureche sau daca trece pe langa tine o masina ambele suntele se aud la acelasi grad .singura solutie e reglarea aparatului astfel incat zgomotele sa se auda incet iar vocea omului sa se auda clar si nu extrem de tare .pt ca daca dai extrem de tare pierzi si auzul pe care il ai.
- NORMA JEAN
cum explicati asta?
Ceea ce spui tu, Moni, poate realiza o proteza digitala bine ajustata. Eu am de curand una, si dupa 16 ani in care am purtat doar analogice, pot sa port si la bucatarie proteza! Inainte ma deranja teribil zdranganitul cratitelor sau veselei, acum sunetele sunt firesti si nederanjante.
Danemar, nu am o explicatie pt ceea ce percepe urechea ta, cred ca doar un audiolog sau un orelist ti-o poate da. Insa mi se intampla si mie sa ma simt iritata uneori de volumul tv-lui, de exemplu, cand sotul meu il ridica mai mult decat de obicei. Desi nu inteleg cuvintele sau muzica ( fara proteza ) simt totusi ca e prea mult pt cat pot suporta. E posibil sa fie si pe sistem nervos, adica sa fim noi persoane usor iritabile si orice "agresiune" sonora sa ni se para mai grava decat e de fapt.
Danemar, nu am o explicatie pt ceea ce percepe urechea ta, cred ca doar un audiolog sau un orelist ti-o poate da. Insa mi se intampla si mie sa ma simt iritata uneori de volumul tv-lui, de exemplu, cand sotul meu il ridica mai mult decat de obicei. Desi nu inteleg cuvintele sau muzica ( fara proteza ) simt totusi ca e prea mult pt cat pot suporta. E posibil sa fie si pe sistem nervos, adica sa fim noi persoane usor iritabile si orice "agresiune" sonora sa ni se para mai grava decat e de fapt.
zgomotele
Un raspuns partial ar fi adaptarea urechii.Purtarea constanta a aparatelor auditive duce la o adaptare sistemica.Cu timpul urechea se obisnuieste cu sunetele puternice si deranjante care parca te zgarie pe creier,iar reactia nu va mai fi exagerata.Stiu din proprie experienta.Daca nu porti aparat,o voce sau un sunet puternic poate fi daranjant dar nu inteligibil.Noi nu percepem sunetul asa cum o face o persoana care aude.Nu are rost sa laboriez in termeni medicali,realitatea e simpla.Daca ma pui sa-ti cant o melodie auzita la televizor,vei realiza ca ce-ti baigui eu are doar o vaga asemanare cu melodia originala.
Vibratiile pe care le percepem sunt alta poveste,din cauza modificarilor din urechea interna.
Trebuie sa ne obisnuim pt ca aceasta este realitatea noastra,lumea noastra pe care doar noi o putem descifra si intelege.
Fiecare are propria lui experienta din care poate impartasii si altora.
Vibratiile pe care le percepem sunt alta poveste,din cauza modificarilor din urechea interna.
Trebuie sa ne obisnuim pt ca aceasta este realitatea noastra,lumea noastra pe care doar noi o putem descifra si intelege.
Fiecare are propria lui experienta din care poate impartasii si altora.
-
dark_light
problema sensibilitatii la sunete, in ciuda pierderii de auz existente, este cat se poate de reala si se numeste in engleza "recruitment" sau recrutare.
paradoxal, desi auzul scade, sunetele puternice devin mai repede deranjante decat la un om cu auz normal.
recrutarea este caracteristica pierderii de auz neurosenzoriale.
explicatia pe scurt: din cauza distrugerii unor celule ciliate din urechea interna, cele ramase trebuie sa munceasca in plus. astfel, ele transmit si sunete din banda lor critica, si din banda critica a celor distruse, semnalul final fiind perceput mai tare decat normal.
denumirea vine de la sensul de baza al cuvantului "a recruta", adica a angaja pentru o anume activitate. creierul nu mai primeste semnale satisfacatoare din zona de celule ciliate distruse, asa ca recruteaza celule vecine pe care le pune sa lucreze si pentru ele, si pentru celelalte.
in paralel cu recrutarea, mai sunt si fenomenele de hiperacuzie si fonofobie, iar la o persoana cu pierdere de auz neurosenzoriala pot exista toate trei problemele in acelasi timp.
paradoxal, desi auzul scade, sunetele puternice devin mai repede deranjante decat la un om cu auz normal.
recrutarea este caracteristica pierderii de auz neurosenzoriale.
explicatia pe scurt: din cauza distrugerii unor celule ciliate din urechea interna, cele ramase trebuie sa munceasca in plus. astfel, ele transmit si sunete din banda lor critica, si din banda critica a celor distruse, semnalul final fiind perceput mai tare decat normal.
denumirea vine de la sensul de baza al cuvantului "a recruta", adica a angaja pentru o anume activitate. creierul nu mai primeste semnale satisfacatoare din zona de celule ciliate distruse, asa ca recruteaza celule vecine pe care le pune sa lucreze si pentru ele, si pentru celelalte.
in paralel cu recrutarea, mai sunt si fenomenele de hiperacuzie si fonofobie, iar la o persoana cu pierdere de auz neurosenzoriala pot exista toate trei problemele in acelasi timp.