Ne-am mutat pe FaceBook: www.facebook.com/groups/auz.ro

Implant cohlear

Discutii generale despre proteze auditive.
PETRE GABRIELA

Implant cohlear

Post by PETRE GABRIELA »

Salut pe toata lumea. Am o surioara hipoacuzica si as vrea sa intreb : stie cineva daca se fac inscrieri la ministerul sanatatii sau la vreun spital pentru efectuarea unui implant cohlear? Stiu ca acesta costa in jur de 20.000 eur dar mai stiu si ca se pot face operatii in care minsterul sanatatii sa suporte costul implantului,iar pacientul pe cel al operatiei samd. Astept raspuns,va multumesc.
NORMA JEAN

Post by NORMA JEAN »

Cred ca cel mai indicat ar fi sa te interesezi la C.A.S., acolo sigur vei primi o lamurire.
DR.ELENA LATCAN

Re: implant cohlear

Post by DR.ELENA LATCAN »

PETRE GABRIELA wrote:Salut pe toata lumea. Am o surioara hipoacuzica si as vrea sa intreb : stie cineva daca se fac inscrieri la ministerul sanatatii sau la vreun spital pentru efectuarea unui implant cohlear? Stiu ca acesta costa in jur de 20.000 eur dar mai stiu si ca se pot face operatii in care minsterul sanatatii sa suporte costul implantului,iar pacientul pe cel al operatiei samd. Astept raspuns,va multumesc.
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au inventat un implant auditiv ce se monteza direct pe nervul auditiv,implant care promite sa fie cel mai bun dispozitiv existent.El are capacitatea de a filtra cu o mare finete sunetele de zgomotele de fond.Fata de alte implante,poate fi fixat si la persoane care nu aud deloc,si nu numai celor ce le-a scazut auzul .Teoretic,noul implant are mai multe avantaje decat implantul cohlear,cel mai rapandit in momentul de fata.
radugabriel12

Post by radugabriel12 »

da rezultate acest inplant, ma refer daca poti sa fi la fel cum este un om normal sa auzi la fel. si ma intereseaza daca este o limita de varsta cand faci acest inplant?si daca o mai facut cineva de pe acest forum sau stie cineva cat cost sau unde poti sa te interesezi
DR.ELENA LATCAN

NOUL IMPLANT COHLEAR

Post by DR.ELENA LATCAN »

[quote="radugabriel12"]da rezultate acest inplant, ma refer daca poti sa fi la fel cum este un om normal sa auzi la fel. si ma intereseaza daca este o limita de varsta cand faci acest inplant?si daca o mai facut cineva de pe acest forum sau stie cineva cat cost sau unde poti sa te interesezi[/quote]

Acest nou tip de implant este inca in studiu in America si se pare ca va intra pe piata peste cca 5 ani,dar se pare ca va fi cel mai performant dintre protezele auditive implantabile.
cristianolady

Re: Implant cohlear

Post by cristianolady »

buna ziua,
ma intereseaza un implant cohlear, stiu ca este scump dar problema este ca am 36 ani.
stiti daca se poate face la aceasta varsta?
multumesc
Harald

Post by Harald »

De făcut, se poate face şi la vârsta asta. Dar au fost cazuri când lucrurile s-au terminat prost, după un an - un an şi jumătate s-a ajuns la surditate totală.

Oricum, dacă există disponibilităţile financiare, România nu e locul potrivit pentru un astfel de implant. Ar trebui contactat Spitalul Universitar din Viena sau cel din Munchen. De preferat în limba germană, dar merge şi în engleză.

http://www.akhwien.at/

http://www.klinikum.uni-muenchen.de/de/ ... index.html

Pentru Munchen, există şi un formular de contact care se poate completa şi trimite:

http://www.klinikum.uni-muenchen.de/dow ... gen_en.pdf
florrya

Post by florrya »

Harald wrote:De făcut, se poate face şi la vârsta asta. Dar au fost cazuri când lucrurile s-au terminat prost, după un an - un an şi jumătate s-a ajuns la surditate totală.
Harald, pot sa stiu unde ai auzit ca s-a ajuns la surditate totala dupa implant? Adica da-mi un exemplu de caz negativ in Romania. :)
Harald

Post by Harald »

florrya wrote: Adica da-mi un exemplu de caz negativ in Romania. :)
Întreabă-l pe Mârţu cum s-au terminat primele două implanturi făcute de el. Sau întreabă-i pe alţii, care ştiu şi ei povestea.
Ce-ai vrea, numele şi CNP-ul pacientului? :roll:
florrya

Post by florrya »

Foarte spiritual, Harald! :lol:
Nu stiu cine e "Martu" si care sunt "ceilalti", nu am gasint nimic pe forum referitor la acest subiect...sunteti vreun club esclusivist de nu scrieti nik pe forum? Si asa e cam saracut.... :mrgreen:

Uitam...aici doar va expuneti.....creierele de baieti destepti care vorbesc o limba pe care numai ei o inteleg, proteze, programatoare, componente....bla bla... Ca romanu-i destept asta stim toti :D

Haideti, povestiti si despre implantul cohlear in Romania! :roll:
Keo

Post by Keo »

florrya

Post by florrya »

Multumesc....am auzit putin de el, nu stiam ca la acest medic se referea Harald.
Oricum...interesanta expresia medicului pentru firul cu electrozi ("sarme") care e introdus in cohlee, asa o fi vrand sa inteleaga si romanul cel mai prost :lol:

Personal consider ca Romania e abia la inceput in acest domeniu.

Din pacate sunt si cazuri nereusite (si nu vorbesc de Romania ptr ca nu cunosc cazuri, ci de Italia-care are peste 20 ani experienta in domeniu- pentru ca eu cunosc pe cineva in acesta situatie dar cunosc si foarte multe cazuri reusite), motivele sunt fie interventia nereusita, fie memorie auditiva prea putina ptr a fi "reactivata" dupa ani si ani de tacere in care nu ti-ai stimulat auzul macar cu aparatul auditiv (altfel impactul cu sunetele poate fi dramatic si nu intelegi nimic, creierul nu recunoaste/elaboreaza nimic daca nu a fost antrenat dinainte si formata acea memorie auditiva), fie stadiul in care e nervul auditiv, fara de care operatia nu se poate face-ptr ca are nevoie de nerv ptr a transmite implantul informatiile la acesta-fie persoana nu e potrivita pentru aceasta interventie cu toate ca inainte se fac toate analizele posibile si totul arata ok.
Medicii iti spun dinainte ca exista si riscul sa nu dea rezultate, sa nu iti faci iluzii, sa fii constient, dar sa ai si hotarare pentru ca e mult de luptat dupa operatie (unele cazuri necesita logopedie mai lunga, altele mai scurta), ei nu pot prevedea nimic.

Eu vorbesc despre ceea ce am citit pe forumurile de surzi italiene, blogurile celor implantati, grupuri pe Facebook, site-uri ale clinicilor...etc.

O zi buna! :)
Harald

Post by Harald »

florrya wrote: fie memorie auditiva prea putina ptr a fi "reactivata" dupa ani si ani de tacere in care nu ti-ai stimulat auzul macar cu aparatul auditiv
Din păcate, tu eşti cea care vorbeşte în necunoştinţă de cauză. Care "ani şi ani de tăcere"? Nu era vorba de implanturi cochleare făcute la bătrâni de 70 ani, cum încerci tu să prezinţi lucrurile. La 10 şi respectiv 28 de ani, cât aveau pacienţii respectivi, nu poate fi vorba decât de lipsa de competenţă, mai ales când sunt absolut primele două implanturi pe care le face medicul respectiv, nu crezi?

Medicina a devenit foarte tehnică în ziua de azi, iar dinozaurii din sistem nu sunt capabili să-şi dezvolte abilităţi tehnice la vârsta a III-a, când ei nu le-au avut niciodată. A fost nevoie de câteva eşecuri, pentru a delega partea tehnică a lucrurilor către cineva mai tânăr, dar această "învăţătură de minte" pentru bătrânul dinozaur s-a obţinut cu costuri inacceptabile pentru pacienţii respectivi.

Iar medicul despre care discutăm aici a fost capabil să trimită pacientul din sala de operaţie înapoi în salon, pentru că nu primise nici o şpagă. După ce a înţeles de la asistentă de ce "s-a amânat" operaţia, pacientul s-a conformat regulilor casei şi peste 3 sferturi de oră era din nou în sala de operaţie. Cam aşa merg lucrurile cu Mârţu, dar despre asta n-o să citeşti în Adevărul.
florrya

Post by florrya »

Harald wrote:
florrya wrote: fie memorie auditiva prea putina ptr a fi "reactivata" dupa ani si ani de tacere in care nu ti-ai stimulat auzul macar cu aparatul auditiv
Din păcate, tu eşti cea care vorbeşte în necunoştinţă de cauză. Care "ani şi ani de tăcere"? Nu era vorba de implanturi cochleare făcute la bătrâni de 70 ani, cum încerci tu să prezinţi lucrurile. La 10 şi respectiv 28 de ani, cât aveau pacienţii respectivi, nu poate fi vorba decât de lipsa de competenţă, mai ales când sunt absolut primele două implanturi pe care le face medicul respectiv, nu crezi?

Medicina a devenit foarte tehnică în ziua de azi, iar dinozaurii din sistem nu sunt capabili să-şi dezvolte abilităţi tehnice la vârsta a III-a, când ei nu le-au avut niciodată. A fost nevoie de câteva eşecuri, pentru a delega partea tehnică a lucrurilor către cineva mai tânăr, dar această "învăţătură de minte" pentru bătrânul dinozaur s-a obţinut cu costuri inacceptabile pentru pacienţii respectivi.

Iar medicul despre care discutăm aici a fost capabil să trimită pacientul din sala de operaţie înapoi în salon, pentru că nu primise nici o şpagă. După ce a înţeles de la asistentă de ce "s-a amânat" operaţia, pacientul s-a conformat regulilor casei şi peste 3 sferturi de oră era din nou în sala de operaţie. Cam aşa merg lucrurile cu Mârţu, dar despre asta n-o să citeşti în Adevărul.

Harald, multumesc, dar nici tu nu m-ai inteles. Eu am spus clar ca NU CUNOSC cazuri din Romania, iar despre cele doua cazuri, pacientii de 10 si respectiv 28 ani de care spui tu nici nu am apucat macar sa "gogalesc" pentru a citi despre acesctia...deci NU la acestia ma refeream. Repet: nu cunosc cazuri in Romania si am zis clar ca Romania e la inceput in domeniul implantului cohlear....si sunt DE ACORD cu tine, trebuie sa apara la "rampa" medicii tineri, sa invete din experienta medicilor din afara... Din pacate stiu bine cum functioneaza sistemul medical romanesc, si ma refer la "spaga"...stiu prea bine, am "colindat" spitalele pe la medcii ORL de la 5 ani....

Am spus ca eu cunosc un caz al unei italience cu interventia nereusita.

Reciteste mesajul meu...ma referam doar la cazuri din Italia. Eu in Italia am auzit pentru prima data despre implant cohlear la un medic unde doar mi-am facut eu o audiograma de care aveam nevoie pentru altceva. Mi-a zis sa merg la o clinica specializata italiana, mi-a dat recomandare ect...ca nu am mai fost e alta poveste, pentru ca am avut problemele mele inainte de toate. Citisem demult, inainte sa plec din tara, intr-un ziar despre un caz al unei fetite care a facut acesta interventie...dar alte amanunte nu erau, si nu aveam internet pe vremea aceea. Asa ca, sfatul medicului m-a suprins mult, pentru ca nu stiam absolut nimic despre acest implant.

Port aparat din copilarie, am hipoazie grava-profunda. O ureche este anacuzica adica surda total (hipoacuzia o am de la varsta de 4 ani si jumatate). Daca as fi avut ambele urechi cu anacuzie stiu bine ca implantul auditiv nu se face. Am 40 de ani. Ar fi deci ani si ani de tacere cum ziceam.
Cealalta insa a fost si este tot timpul protezata de la inceputul hipoacuziei. Daca as fi refuzat sa port aparatul din cine stie ce motive, vreme de 20 de ani,sa zicem, nu e vorba de ani si ani de tacere chiar si in acest caz? in care auzi doar zgomotele mari/foarte mari? Nu voci, doar daca cineva striga la o distanta oarecare de tine?
Trecerea la implant, la zgomote, la voci, nu e usoara, necesita repet, logopedie, mai multa sau mai putina,depinde, plus reglaje bune in anumite perioade de timp.

Sunt cazuri si cazuri.

Daca ai un rest auditiv, si refuzi sa aporti aparatul, atunci nervul isi pierde antrenamentul. Stiu ca multi nu cred teoria asta dar am intalnit-o si pe forumurile italiene. O persoana care avea acest reziduu auditiv dar a renuntat sa poarte aparatul de nu stiu cati ani, ptr ca auzea doar zgomote si nu intelegea deloc cuvintele, povesteste ca a fost sfatuita de medici ca inainte de interventie sa poarte aparatul un timp. Ceea ce e de neinteles, ptr ca oricum vocile nu le intelege, nu o ajuta deloc.

Am citit intr-adevar si despre implanturi facute persoanelor in varsta, lucru care m-a mirat si pe mine...DAR asta in Italia, nu in Romania si NU incerc "sa prezint lucruirile", cum zici tu.

In concluzie, sunt lucruri pe care timp de un an eu le-am invatat de la italieni, cu unii vorbesc pe mess sau pe Facebook, ori mai ales pe forumul italian al surzilor, le citesc-repet-blogurile, in care descriu toata acesta aventura, teama, adaptarea la zgomote, asteptarile, sperantele, dezamagirile...in fine totul de la interventie si tot parcursul lor, rezultatele de dupa sedintele de logopedie, "recucerirea" unor lucruri uitate sau nicodata folosite, cum ar fi vorbitul la telefon (mai greu pentru cei cu surditatea din nastere), ascultarea la televizor fara subtitrare, recunoastrea cuvintelor fara cititul pe buze....dar asta dureaza timp. Unii reusesc, altii nu.
Majoritatea au spus ca implantul le-a schimbat viata (dar nu peste noapte). De-altfel unii mi-au zis si mie pe messenger.

Eu doar am impartasit aici ceea ce am citit si aflat de la ei. Scuze ca m-am lungit atat....dar sper ca m-am facut inteleasa de data asta.

O zi buna!
Harald

Post by Harald »

florrya wrote:Harald, [...] nu m-ai inteles. Eu am spus clar ca NU CUNOSC cazuri din Romania [...]
Nu asta a fost problema. Asta a fost problema:
florrya wrote: Harald, pot sa stiu unde ai auzit ca s-a ajuns la surditate totala dupa implant? Adica da-mi un exemplu de caz negativ in Romania.
Nu aşa se derulează o discuţie. Spre deosebire de tine, nu sunt pacient, nu port aparate auditive, dar am luat în suficientă măsură contact cu sistemul, atât în România, cât şi în Germania şi Austria, încât să fiu indignat de cele ce se întâmplă.

Îmi poţi pune la îndoială părerile şi competenţa, dar o să te rog să nu-mi pui la îndoială buna credinţă. Sunt de partea pacientului, altfel n-aş fi scris pe forumul ăsta lucrurile pe care le-am scris, de peste 4 ani încoace.
Post Reply