Sfat in alegerea protezelor CIC pentru un adolescent
Sfat in alegerea protezelor CIC pentru un adolescent
Buna,
Rog pe cei care pot, din experienta proprie, sa-mi dea un sfat in alegerea unei perechi de proteze auditive performante pentru un copil de 16 ani diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala - neaparat intraauriculara (modelul cel mai mic). Scaderea de auz maxima este la 50-60dB in intervalul 500-4000Hz. Nu a mai purtat proteza pana acum.
Am fost la doua centre audiologice si am solicitat sa mi se recomande ce este mai bun in functie de rezultatele audiogramei. La una mi s-a recomandat CIELO 2 fabricat Siemens (pret aprox. 25mil/buc) iar la alta proteze din gama Phonak (Exelia, Savia, ElevaZ) cu preturi intre 44mil-82mil!!!
Sunt f multi bani dar sunt dispusa sa fac rost de ei pentru achizitionare.
Ati purtat unul din aceste tipuri de proteze pentru a-mi spune daca sunteti multumit de el sau imi recomandati alt tip.
Rog pe cei care pot, din experienta proprie, sa-mi dea un sfat in alegerea unei perechi de proteze auditive performante pentru un copil de 16 ani diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala bilaterala - neaparat intraauriculara (modelul cel mai mic). Scaderea de auz maxima este la 50-60dB in intervalul 500-4000Hz. Nu a mai purtat proteza pana acum.
Am fost la doua centre audiologice si am solicitat sa mi se recomande ce este mai bun in functie de rezultatele audiogramei. La una mi s-a recomandat CIELO 2 fabricat Siemens (pret aprox. 25mil/buc) iar la alta proteze din gama Phonak (Exelia, Savia, ElevaZ) cu preturi intre 44mil-82mil!!!
Sunt f multi bani dar sunt dispusa sa fac rost de ei pentru achizitionare.
Ati purtat unul din aceste tipuri de proteze pentru a-mi spune daca sunteti multumit de el sau imi recomandati alt tip.
Ela, nu tine neaparat sa fie CIC, s-ar putea sa nu faca fata la asemenea scadere auditiva si atunci dai banii degeaba pe el. Uneori un CIC e mai vizibil decat un BTE cu open-fit, daca asta e motivul pentru care optezi pentru CIC.
Aparatele trebuie neaparat testate inainte, sunt diferente sesizabile intre ele. Si fiind atat de scumpe, nu-ti permiti sa iei unul cu care sa nu fii multumit.
Aparatele trebuie neaparat testate inainte, sunt diferente sesizabile intre ele. Si fiind atat de scumpe, nu-ti permiti sa iei unul cu care sa nu fii multumit.
Multumesc Keo, dar baiatul meu nu vrea decat CIC. O sa mai caut despre aparatele BTE cu open-fit (astazi cand m-am mai uitat pe net am vazut ceva despre ele). Dar repet, baiatul este stresat de faptul ca va purta proteze auditive si mi-a spus ca daca va trebui sa poarte nu vrea sa se vada. Dar despre firmele producatoare, daca ai experienta, poti sa-mi recomanzi ceva?
Probabil nimeni nu vrea o proteza auditiva vizibila dar au cateva dezavantaje fata de cele dupa ureche:
- se strica mai usor stand intr-un mediu umed;
- "infunda" urechea, se aud doar sunete amplificate de ea;
- CIC nu poate amplifica cat face un BTE, nu e recomandat in cazul hipoacuziilor mai profunde;
Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa se obisnuiasca cu purtarea protezei, inca nu s-au inventat proteze invizibile (eu n-am vazut) dar pot fi usor ascunse cu un par mai lung + open fit + BTE. Important e sa poata socializa, sa nu invete lectiile dupa caietele colegilor pentru ca el nu aude la curs, sa nu zambeasca resemnat atunci cand i se adreseaza o intrebare care nu o intelege, sa nu se izoleze si sa fie vazut ca un arogant. Estetica nu e cel mai important lucru la care trebuie sa se gandeasca ci sa gaseasca o proteza care sa-l ajute cu adevarat.
Nu-ti pot recomanda o proteza anume, tine de bugetul pe care-l ai si de testarile baiatului, eu le-am luat pe ale mele acum 3 ani, probabil intre timp au aparut modele mai noi.
PS: daca baiatul are scadere auditiva la ambele urechi, atunci ar trebui sa poarte proteza la ambele, diferenta fiind destul de mare din punct de vedere al inteligibilitatii.
- se strica mai usor stand intr-un mediu umed;
- "infunda" urechea, se aud doar sunete amplificate de ea;
- CIC nu poate amplifica cat face un BTE, nu e recomandat in cazul hipoacuziilor mai profunde;
Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa se obisnuiasca cu purtarea protezei, inca nu s-au inventat proteze invizibile (eu n-am vazut) dar pot fi usor ascunse cu un par mai lung + open fit + BTE. Important e sa poata socializa, sa nu invete lectiile dupa caietele colegilor pentru ca el nu aude la curs, sa nu zambeasca resemnat atunci cand i se adreseaza o intrebare care nu o intelege, sa nu se izoleze si sa fie vazut ca un arogant. Estetica nu e cel mai important lucru la care trebuie sa se gandeasca ci sa gaseasca o proteza care sa-l ajute cu adevarat.
Nu-ti pot recomanda o proteza anume, tine de bugetul pe care-l ai si de testarile baiatului, eu le-am luat pe ale mele acum 3 ani, probabil intre timp au aparut modele mai noi.
PS: daca baiatul are scadere auditiva la ambele urechi, atunci ar trebui sa poarte proteza la ambele, diferenta fiind destul de mare din punct de vedere al inteligibilitatii.
La controlul facut a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala medie care necesita protezare bilaterala (recomnadrea a fost facuta pt proteze intraauriculare). La ora actuala el nu are probleme de inteligibilitate in conditii normale; de aceea nu ne-am dat ca are probleme de auz. Intelege ce se discuta cu el (fara a citi pe buze cum mi-a spus un doctor). Probleme, acum am descoperit sunt in momentul cand vb mai multi sau cand este zgomot. Am fost la un logoped care l-a testat vorbindu-i in soapta, in spatele lui la distanta - intelege cuvintele dar cand i s-au pronunta consoane acolo a avut probleme.
Nu ma dau banii afara din casa dar incerc sa-i iau ceva performant (asta este marea problema ca am fost la doua centre de protezare si oferta este mare, firme producatoare diferite si nu stiu ce sa aleg. Toata ziua stau pe net sa iau informatii; pe forumurile de specialitate fiecare isi lauda marca pe care o poarta, nu pre am intalnit decat foarte putine nemultumiri. si ce deruteaza este faptul ca sunt si persoane pe forum care sigur lucreaza in domeniu si fac reclama mascata.
Am citit depre BTE open-fit si intradevar par mai bune pt ca lasa si urechea sa "respire" dar baiatul nu vrea sa auda despre ele - nu stiu ce varsta ai tu dar el are 16 ani si varsata aceea dificila
Multumesc pentru sfaturi
Nu ma dau banii afara din casa dar incerc sa-i iau ceva performant (asta este marea problema ca am fost la doua centre de protezare si oferta este mare, firme producatoare diferite si nu stiu ce sa aleg. Toata ziua stau pe net sa iau informatii; pe forumurile de specialitate fiecare isi lauda marca pe care o poarta, nu pre am intalnit decat foarte putine nemultumiri. si ce deruteaza este faptul ca sunt si persoane pe forum care sigur lucreaza in domeniu si fac reclama mascata.
Am citit depre BTE open-fit si intradevar par mai bune pt ca lasa si urechea sa "respire" dar baiatul nu vrea sa auda despre ele - nu stiu ce varsta ai tu dar el are 16 ani si varsata aceea dificila
Multumesc pentru sfaturi
ma bag si eu ca mararul in ciorba
. sincer , cu cat protezarea e mai rapida cu atat este mai bine. de ce sa ii fie rusine ? aolo , crede cumva ca nu l-ar mai placea fetele frumoase pt ca are asta ? atunci hai sa ne gandim , sunt urati toti cei care poarta ochelari nu ? ca tot proteza este dar este pentru ochi. nu stiu de ce drc aparatul auditiv este privit mai rau decat ochelarii pt ca , ochelarii ia din expresia fetzei , mascheaza , si aparatul aproape ca nici nu se observa . nu stiu de unde pana unde treaba asta . intr-adevar persoanele care il vor observa se vor uita pe ascuns la el , insa nu ca sa rada de el , se vor uita si in sinea lor isi vor zice "ce pacat , un baiat asa frumos sa aibe asa problema de pe acum" viata e dura si trebuie sa o traim cum ne e data de la Dumnezeu . cu izolarea nu se face nimic , a te izola de restul lumii din cauza unui lucru pe care unii nu il inteleg , duce la depresie , instalarea anxietatii si ... Doamne fereste. sa nu mai zic vreouna . sa nu disperam . asta este cheia succesului . daca ar fi sa ne gandim la aceia care trebuie sa poarte ochelari pt tot restul vietii , carora li se vad ochii cat cei ai brotocelului cand te uiti la ei , oare , nu am fi mai avantajati din pct de vedere al aparatului auditiv ? la moda sunt fitele cu bluetooth-ul telefonului dupa ureche sau handsfree cum i-o zice. ati vazut ca multi poarta asa ceva chiar daca nu vb la telefon doar sa para interesanti . si poate nu os a va vina sa credeti dar cred ca la ora actuala , sunt in lume aparate auditive retro ce au incorporate handsfree-urile telefoanelor . deci in final nu isi mai are rostul frica de a purta un aparat .
P.S purtand un aparat vom auzi mult , mult mai bine ,si vazand cat de bine auzim , vom intelege ca suntem iarasi noi insine si il vom accepta la fel de usor ca pe un telefon mobil care il iei dupa tine si nu te poti desparti de el .
P.S purtand un aparat vom auzi mult , mult mai bine ,si vazand cat de bine auzim , vom intelege ca suntem iarasi noi insine si il vom accepta la fel de usor ca pe un telefon mobil care il iei dupa tine si nu te poti desparti de el .
revin . NU treceti la protezare auditiva din prima , doar pt ca asa v-a zis medicul. de ce sa nu incercati mai multe variante , lasand protezarea pe ultimul loc ? sau puteti lua proteze si le purta temporar asociate cu alte tratamente .
SFAT
ati incercat acupunctura ? dar bio-energie ? dar neuro-vitamine ? dar ginkgo-biloba ?
Si mai sunt.
Incercarea moarte nu are
!!!
SFAT
Si mai sunt.
Incercarea moarte nu are
Buna apolo. noi am mai discutat dar pe alt topic. Tu ai facut bioenergie, acupunctura, tratamente medicamentoase? daca da, te-au ajutat? (la un moment dat spuneia ca trebuie sa-ti pui proteze).
Am mai citit despre tratamentele cu acupunctura si bionergie dar cei care le-au incercat spuneau ca nu li s imbunatatit auzul. nu stiu ce sa mai cred. Am fost la 5 doctori si numai unul a recomandat sa ia milgamma N (doar pentru intretinerea nervului nu pentru imbunatatirea auzului)
Am mai citit despre tratamentele cu acupunctura si bionergie dar cei care le-au incercat spuneau ca nu li s imbunatatit auzul. nu stiu ce sa mai cred. Am fost la 5 doctori si numai unul a recomandat sa ia milgamma N (doar pentru intretinerea nervului nu pentru imbunatatirea auzului)
si daca nu au dat rezultate la unii inseamna ca nici la tine nu vor da ? ei bine afla ca AU DAT REZULTATE , si unii oameni si-au revenit astfel incat sa nu trebuiasca sa foloseasca proteze . Normal , daca esti plin de negativism , lasi pe altii sa decida si pentru tine . (daca la aia nu a mers SIGUR nici la mine nu merge). si DA , voi purta aparate dupa ce voi fi epuizat toate incercarile . deocamdata afla ca datorita "prostiilor" de mai sus , care la altii NU AU MERS , NU SUNT NEVOIT sa port aparat .
si pe urma vii si imi spui ca nu incerc alte variante. Ba da sunt in cautare dar aceste tratamente sunt facute de doctori si doctori ca si in cazul protezarii. Nu toti sunt de buna credinta....vor sa castige de pe urma pacientilor. Chiar nu sunt dispusa ca baiatul sa fie cobai pentru anumiti "doctori". Bineinteles ca sunt in cautare si de alte solutii, chiar daca-i fac protezarea. Intrebarea sau rugamintea mea era sa-mi spuna cineva parerea, din proprie experienta, despre aparatele auditive pe care le au.apolo wrote:ma bag si eu ca mararul in ciorba. sincer , cu cat protezarea e mai rapida cu atat este mai bine....
Pai uite si de ce: http://www.hearinglossca.org/images/catalog/diagram.gif . In functie de scaderea auditiva, sunt anumite litere (t, h, f, s) pe care nu le mai aude ci le "deduce". Am trecut si eu prin asta, abia la 14 ani am aflat ca sufar de hipoacuzie si nu am nici o problema de vorbire. Asta pentru ca hipoacuzia s-a instalat dupa ce am invatat sa vorbesc (din cauza unui tratament medicamentos gresit dat de o farmacista aiurita), la un banal control ORL doctorita a insistat sa fac o audiograma. Am trecut prin liceu fara prea mare nevoie de proteze (credeam eu) dar problemele au aparut in facultate, in salile mari de curs, cu ecou. Colegii ascultau, eu nu intelegeam nimic si din cauza asta ma plictiseam ingrozitor, ajungand sa chiulesc masiv, invatand dupa notitele colegilor (in facultatea aia nu exista manuale).ela wrote:La controlul facut a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala medie care necesita protezare bilaterala (recomnadrea a fost facuta pt proteze intraauriculare). La ora actuala el nu are probleme de inteligibilitate in conditii normale; de aceea nu ne-am dat ca are probleme de auz. Intelege ce se discuta cu el (fara a citi pe buze cum mi-a spus un doctor). Probleme, acum am descoperit sunt in momentul cand vb mai multi sau cand este zgomot. Am fost la un logoped care l-a testat vorbindu-i in soapta, in spatele lui la distanta - intelege cuvintele dar cand i s-au pronunta consoane acolo a avut probleme.
Deci ce spui tu despre baiat imi este foarte cunoscut, nu e sfarsitul lumii pentru el dar e pacat sa nu o rezolve cat mai rapid. Nu are doua tinereti, ar fi pacat sa piarda ani de socializare (care se face doar in medii zgomotoase), intelegerea cursurilor in clasa, etc.
Eu am avut pana acum doua generatii de aparate (prima CIC, acum BTE cu open-fit), ambele de la Phonak, dar pana sa le iau am testat tot ce se putea testa in Bucuresti. Intrebarea ta e similara cu "ce masina sa-mi iau?". Depinde de buget, la ce vrei sa o folosesti (oras, extraurban, offroad), etc. Cam la fel e si la aparatele auditive: ieftin si bun nu exista dar din pacate poate exista scump si prost. Eu mi-am luat aparatele acum 3 ani, probabil lucrurile s-au schimbat. Nu mai sta pe net toata ziua, fa un tur si fa-le o vizita cabinetelor existente, vezi ce oferta au, lasa-l pe baiat sa testeze si abia apoi verifica acel aparat online.ela wrote:Nu ma dau banii afara din casa dar incerc sa-i iau ceva performant (asta este marea problema ca am fost la doua centre de protezare si oferta este mare, firme producatoare diferite si nu stiu ce sa aleg. Toata ziua stau pe net sa iau informatii; pe forumurile de specialitate fiecare isi lauda marca pe care o poarta, nu pre am intalnit decat foarte putine nemultumiri. si ce deruteaza este faptul ca sunt si persoane pe forum care sigur lucreaza in domeniu si fac reclama mascata.
Ca un punct de inceput, vezi Destiny 1200 de la Starkey dupa care eram foarte entuziasmat inainte sa-mi iau Savia BTE actuale.
KEO, multumesc de raspuns. Nu, nu este vorba de bani ci de a alege cel mai bun aparat pentru baiat. Pana acum am mers numai la cabinetele de protezare care ne-au fost recomandate de doctorii ORL-isti. Bineinteles ca fiecare cu aparatele lor. Cum am mai spus, ni s-a recomandat sa alegem dintre aparatele EXELIA, SAVIA, ELEVA si CLIO 2 - toate CIC (pentru ca asa vrea baiatul - poate mai incolo sa-si doreasca BTE, acum nu). Nu stiu cum se procedeaza pentru probarea aparatelor - le probezi acolo dupa ce faci comanda?, ti le da sa le porti o perioada? Poti sa te duci la mai multe cabinete sa faci acelasi lucru?
Am si eu cateva intrebari pentru tine:
-aparatele le porti in permanenta sau numai la scoala, in spatiile zgomotoase? si daca nu ai probleme de acomodare intre a purta si a nu purta;
- cum ti-au iesit audiogramele dupa ce-ai purtat aparatele?
Am si eu cateva intrebari pentru tine:
-aparatele le porti in permanenta sau numai la scoala, in spatiile zgomotoase? si daca nu ai probleme de acomodare intre a purta si a nu purta;
- cum ti-au iesit audiogramele dupa ce-ai purtat aparatele?
1) Destiny 1200 sunt CIC.
2) Le probezi inainte sa faci comanda (o simulare de fapt) in cabinet.
3) Unii dau o perioada de proba, altii nu. Altii da dar cu plata unui procent serios. Sfatul meu e sa incerci sa obtii o perioada de proba de minim o luna de zile, mai ales daca sunt primele aparate, se obisnuieste mai greu cu ele. In tarile civilizate asa ceva e garantat prin lege, noi suntem români...
4) Poti sa mergi la cate cabinete vrei, decizia o iei dupa ce baiatul probeaza mai multe. Chef si timp de alergat sa ai.
5) Le port doar in spatiile zgomotoase (Posta, spatii publice) sau unde nu e bine sa-i rogi sa repete (intalniri de afaceri, birouri cu organe de stat, etc), etc. Acasa, in familie sau cu prietenii vechi, nu. Probabil pentru ca imi stiu problema nu e nevoie sa-i rog sa nu vorbeasca in soapta.
6) Sincer sa fiu n-am mai facut nici una dupa ce le-am luat dar intentionez sa o fac in curand, cel tarziu la schimbarea aparatelor (durata medie de utilizare 5 ani, le am de 3). Nu simt ca mi s-ar fi deteriorat auzul de la ele, oricum, evit sa le port in zone zgomotoase (spectacole, concerte, santiere, service-uri auto, etc).
2) Le probezi inainte sa faci comanda (o simulare de fapt) in cabinet.
3) Unii dau o perioada de proba, altii nu. Altii da dar cu plata unui procent serios. Sfatul meu e sa incerci sa obtii o perioada de proba de minim o luna de zile, mai ales daca sunt primele aparate, se obisnuieste mai greu cu ele. In tarile civilizate asa ceva e garantat prin lege, noi suntem români...
4) Poti sa mergi la cate cabinete vrei, decizia o iei dupa ce baiatul probeaza mai multe. Chef si timp de alergat sa ai.
5) Le port doar in spatiile zgomotoase (Posta, spatii publice) sau unde nu e bine sa-i rogi sa repete (intalniri de afaceri, birouri cu organe de stat, etc), etc. Acasa, in familie sau cu prietenii vechi, nu. Probabil pentru ca imi stiu problema nu e nevoie sa-i rog sa nu vorbeasca in soapta.
6) Sincer sa fiu n-am mai facut nici una dupa ce le-am luat dar intentionez sa o fac in curand, cel tarziu la schimbarea aparatelor (durata medie de utilizare 5 ani, le am de 3). Nu simt ca mi s-ar fi deteriorat auzul de la ele, oricum, evit sa le port in zone zgomotoase (spectacole, concerte, santiere, service-uri auto, etc).